Ønskes mere information?

/
/
PH Hat

PH Hat

Louis Poulsen

Poul Henningsen designede treskærmssystemet tilbage i 1925-1926. De første lamper med systemet er designet af PH i samarbejde med Louis Poulsen til en udstilling i Paris. Dette partnerskab fortsatte indtil PH’s død i 1967. Gennem hele sit liv forsøgte PH at skabe blændfrit, direkte lys, hvor der var mest brug for det, og at skabe bløde skygger med glødepærer som lyskilde.

PH 2/1 Væg er medlem af treskærmsfamilien, der i dag tæller 30 lamper, herunder tre til udendørs brug. PH har ikke bare designet en lampe, men et helt system – omkring tusind forskellige modeller er det blevet til i årenes løb. Dette brede sortiment bestod af bord-, gulv- og væglamper samt en række forskellige lysekroner, som var meget populære i 30’erne til belysning af private hjem med højt til loftet.

Der var utallige kombinationsmuligheder. Lysene var tilgængelige i forskellige farver og i en række forskellige størrelser. De første skærme var lavet af metal med en lakeret underoverflade, f.eks. hvid, guld eller sølv, afhængigt af om belysningen skulle være varm, kold eller diffus. Senere begyndte man at bruge glas til treskærmssystemet. Ud over at udsende et nedadrettet lys oplyser glaslamper også rummet. PH var den første, der fulgte en videnskabelig tilgang til lys og brugte den logaritmiske spiral som udgangspunkt. Ved at bruge et design baseret på den logaritmiske spiral lykkedes det ham at opnå en ensartet fordeling af lyset over hele skærmens krumning.

Denne ensartede lysfordeling kombineret med den diffuse refleksion gennem glasset gjorde det muligt at styre blænding og skygge. Hver skærm reducerer mængden af lys lige meget på grund af dens afstand fra lyskilden. PH-lampernes modelnumre refererer til skærmens størrelse. PH 3/2 Væg er en ‘hybridmodel’, der har en overskærm på ca. 30 cm og underskærme fra 1/1-modellen. ‘Hybridmodellerne’ blev introduceret for at imødekomme behovet for at hænge pendler i lavere højder. Systemet blev også brugt til væg-, gulv- og bordlamper. I modellerne i ‘fuld’ størrelse, såsom 2/2-modellen, er proportionerne mellem overskærmen på ca. 20 cm og den midterste og nederste skærm 3:2:1. PH’s armaturer i ‘fuld’ størrelse er blændfrie og bør derfor placeres højt i et rum, hvor de skaber god kvalitetsbelysning og en hyggelig stemning.

Brands

Designere