Ønskes mere information?

/
/
AJ Royal

AJ Royal

Louis Poulsen

AJ Royal er blandt de Arne Jacobsen-design, der blev udviklet i 1957 til SAS Royal Hotel i København (Radisson Collection). Her hang den i en kobberversion over bordene i snackbaren bag atriet, i loungen på 1. etage og i Panorama Lounge på 21. etage.

Hotellet åbnede i 1960 og var med sine 22 etager det første rigtige højhus i København – med tydelig inspiration fra New Yorks skyskrabere. Dengang blev lampen kaldt AJ-pendlen.

Det segmenterede sfæriske design fra 1957 betragtes som Jacobsens første skridt tilbage til de grundlæggende geometriske former, der er så karakteristisk for den verdensberømte danske arkitekts senere design. AJ Royal var en del af det overordnede designkoncept, som Jacobsen udviklede til hotellet.

Flere af produkterne herfra har senere opnået ikonstatus. Jacobsen designede ikke kun selve hotellet for SAS (Scandinavian Airlines), han designede nærmest også hele interiøret og alle brugsgenstande. Lamperne, herunder AJ-lampen fra 1957, hører formentlig til blandt hans internationalt mest kendte lamper.

AJ Royal blev oprindeligt produceret i tre farver: lys grå, mørk brun og sort. I dag fås AJ Royal i hvid i de to oprindelige størrelser.

AJ Royal har bevaret sit klassiske, grafiske look og står lige så skarpt som altid – uanset om det oplyser et spisebord, bruges på et kontor eller et i showroom, hvor det skaber et ensartet nedadrettet lys, samtidig med at det skaber stemning med sit bløde opadrettede lys.

Yderligere information
Brands

Designere