The Chair – et enestående stykke håndværk

pp501 / pp503 er en af de mest berømte Wegner-stole. Og det er ikke uden grund.

The Chair – eller pp501 / pp503 omtales ofte som “Den Runde”. Det omtalte Wegner den nemlig selv med sin sædvanlige provinsielle beskedenhed. På trods af Wegners beskedenhed er stolen et af de mest kendte danske møbler – og et møbel der udmærker sig ved at være udpræget dansk. På sin egen beskedne og enkle måde opsummerer den selve essensen af traditionel dansk snedker- og designfilosofi.

Med denne stol kom Wegner til sin ret og havde ikke længere brug for inspiration fra andre kulturer og designere, som ellers tidligere havde påvirket hans værker. Denne stol blev skabt i et sprog af form og konstruktion, som kun Wegner talte.

Det blev også hjørnestenen i en lang række designs, som i mere end et årti udgjorde kerneforretningen for flere danske møbelproducenter, og reelt blev hovedkraften i Danish Moderns store internationale gennembrud.

Et delikat stykke håndværk

Stolen bliver til stadighed produceret på snedkerværkstedet hos PP Møbler. Armlænet til den runde stol består af tre stykker, der hver er skåret ud af massivt træ fra et ca. 200 år gammelt træ.

Hvert stykke er skåret i grove dimensioner fra et frisk nyfældet træ. Højre og venstre armlæn er skåret på linje med hinanden og parret til at matche. Rådelene konditioneres derefter i mellem et til to år afhængig af træsort.

Dette er en delikat proces, der ikke kan forhastes, og der er ingen teknologi, der kan fremskynde konditioneringsprocessen. Vi er nødt til at stole på træets natur og generationers erfaring. Hvis salget overstiger antallet af dele skåret og konditioneret, vil leveringstiden for en ny stol være helt afhængig af konditioneringsprocessen og tilgængeligheden af nye træer.

»Personligt synes jeg, det er min bedste præstation. Ikke på grund af dens eksportsucces, men fordi jeg har været mere grundig med den end noget andet.”

Hans J. Wegner om “The Chair”.

For alvor kendt i udlandet

I 1950 udløste “Den Runde” den første udenlandske rapport om dansk design nogensinde i American Interiors Magazine. Det blev et af de mest eftertragtede designs på det amerikanske marked, og eksporten af danske møbler tog hurtigt fart. Inden for den amerikanske møbelforretning blev “Den Runde” betragtet som en arketype af en moderne stol, og den blev blot kendt som “The Chair”.

I 1960, da John F. Kennedy stod over for Richard Nixon i den første præsidentvalgsdebat, der blev tv-transmitteret, sad de i “The Chair”. Debatten var historisk og viste sig at være en helt afgørende debat – til fordel for Kennedy.

Er du blevet nysgerrig på “The Chair” eller på PP Møbler? Så tøv ikke med at kontakte os.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få information omkring de seneste, nyheder, tilbud og meget andet.