Sover du dårligt? Få søvnekspertens bedste råd til en god søvn

Hvorfor er søvn så vigtigt for os, og hvad kan du gøre for at få den bedst mulige søvn? Få ekspertens bedste tips her.

Torsdag den 2. februar havde vi et søvnarrangement i Vodskov Bolighus i samarbejde med Carpe Diem Beds. Udover lidt godt at spise og drikke og et oplæg om de komfortable senge fra Carpe Diem Beds, holdt søvneksperten Sanjay Verma et oplæg om søvn.

Sanjay har blandt andet hjulpet svenske OL-atleter med at forbedre sine præstationer via forbedret søvn. 82 % af dem, der har afsluttet deres søvncoaching, har forbedret deres søvneffektivitet (tid i søvn/tid i seng). 64 % har forbedret søvnlatens (tid det tager at falde i søvn). 82 % oplevede et fald i natteopvågninger (hvilket betyder forbedret søvnkvalitet) og 91 % så et fald i vågentid midt om natten (forbedret søvnkvalitet).

De gode råd fra Sanjay vil vi forsøge at videreformidle her.

Hvorfor sover vi dårligere?

Sanjay havde delt sit oplæg op i tre dele. Første del bestod i at forklare, hvorfor vi generelt sover langt dårligere end før i tiden.

Det hænger mest af alt sammen med, at skellet mellem nat og dag i nogen grad er blevet udvisket. For mange, mange år siden var der lyst om dagen og mørkt om natten. Der var intet kunstigt lys, og derfor var kroppen klar over, at man skulle sove, når det var mørkt og være vågen, når det var lyst.

Sådan er det ikke i dag. Vi er i høj grad eksponeret for kunstigt lys i form af gadelamper, loftsbelysning og skærme på computere, mobiltelefoner og fjernsyn. Derudover er der mange, der arbejder om natten.

Og det har altså en effekt på vores søvn.

Derudover spiller andre faktorer end lys selvfølgelig også ind. For eksempel det, at vi har reguleret temperatur, hvorfor der ikke er det skift mellem varm og kold, som der tidligere har været. Derudover indtager vi både koffein og alkohol, hvilket også har en effekt på søvnen.

Sidst men ikke mindst vågner de fleste af os ved hjælp af en alarm, og det betyder, at vi egentlig stopper en søvnproces, der er godt i gang – og som ikke er færdig.

Hvorfor er det vigtigt at sove godt?

Anden del af Sanjays oplæg gik ud på, hvorfor det er vigtigt at få sig en god søvn. Her er der nogle helbredsmæssige perspektiver, hvorpå søvnen har stor indflydelse. Når du ikke sover godt, er du mere eksponeret for at blive syg, og det tager generelt længere tid at blive rask, hvis du ikke sover godt.

Derudover kan der være nogle alvorlige sygdomme, som ikke opstår som en direkte konsekvens af manglende eller dårlig søvn, men hvor søvnen kan have indflydelse på sygdommen. Derudover bliver vi stresset, vi bliver ikke den optimale ven, ægtefælle, forælder og så videre, hvis vi ikke sover godt.

Vi bliver med andre ord ikke den optimale udgave af os selv.

Hvordan kan man komme til at sove bedre?

Den sidste – og langt henad vejen den mest interessante – del af Sanjays oplæg gik ud på, hvordan man kan komme til at sove bedre. Denne del opdelte Sanjay i nogle rutiner: Day routine, Evening routine og Night routine.

Day routine dækker over de aktiviteter og tips, som du kan benytte dig af i løbet af dagen.

  • Om morgenen skal du have noget dagslys i ansigtet. Gå eventuelt uden for og kig mod lyset i 5-20 minutter alt efter, om der er sol, eller om det er en skyet dag. Alternativt kan du investere i en lysterapilampe.
  • Hav et interval på maksimum 15 minutter på din sengetid om aftenen og alarmtiden om morgenen.
  • Gør brug af stressnedsættende øvelser. Træk vejret dybt tre gange, kig imod horisonten (panoramic vision) eller dyrk yoga ved hjælp af forskellige apps.
  • Drik dagens sidste kop kaffe 6-8 timer før sengetid.

Evening routine dækker over de aktiviteter og tips, som du kan benytte dig af om aftenen.

  • Sørg for at slukke for lyset 1-2 timer før sengetid. Særligt loftslyset er vigtigt at få slukket. Som supplering kan du benytte dig af et par blue light briller.
  • Lad din telefon op i et andet rum. Det duer ikke at kigge på telefonen i sengen, og det er heller ikke fornuftigt at lade den op ved siden af sengen. Lad den op i et andet rum, så du er bevidst om, at den ikke er der.
  • Hav den rette temperatur i soveværelset. Gerne så køligt som muligt.
  • Tag et varmt bad 1 time før sengetid. Selv fem minutter gør en forskel.

Night routine dækker over de aktiviteter og tips, som du kan benytte dig af, hvis du ikke kan falde i søvn.

  • Binaural musik. Tag høretelefoner i og sæt en playliste på med binaural musik, der er designet til at reducere hjernens aktivitetsniveau. Det behøver ikke at være en daglig rutine, men kan bruges i en særlig stresset periode.
  • Tag dybe vejrtrækninger. Tæl til 4-7-8. Fra 1 til 4 trækker du vejret ind, fra 5 til 7 holder du den, og på 8 puster du ud.

Sidst men ikke mindst understregede Sanjay, at det selvfølgelig ikke er ligegyldigt, hvilken seng du sover i.

Vil du være sikker på, at det ikke er sengen, der er noget galt med, så tøv ikke med at kontakte os.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få information omkring de seneste, nyheder, tilbud og meget andet.